Dişeti iltihabı, bireyin yeterli diş temizliği yapamaması sonucunda dişler üzerinde biriken “bakteri plağı” yarafından oluşturulan iltihapsal bir hastalıktır.
En önemli belirtilerinden biri dişeti kanamasıdır.
Kanama, dişleri fırçalarken, sert besinleri çiğnerken veya kendiliğinden meydana gelir.
Sağlıklı bir dişeti fırçalarken veya başka diğer fonksiyonlar sırasında kanamaz.
Dişeti kanamasının hastalık belirtisi olduğunu bilmemiz ve hiç bir zaman normal karşılanmamamız gerekir.
Dişeti iltihabının kanama dışında da belirtileri vardır:
Dişeti renginde kızarıklık veya morumsu kırmızılık.
- Dişeti şeklinde bozulma. İnce olan dişeti kenarlarının kalınlaşması. Dişetlerinde genel kabarıklık ve büyümeler.
- Dişeti çekilmeleri.
- Dişlerde uzama ve yer değiştirmeler.
- Dişlerde sallanma.
- Kötü nefes kokusu.
Diştaşı Temizliği
Dişeti hastalığının tedavisi, hastalık etkeninin ortadan kaldırılması ile başlar.
Bunun için, profesyonel diştaşı temizliği yapılır. Hastaya günlük ağız bakımını (bakteri plağı kontrolü) nasıl yapması gerektiği öğretilir.
Başlangıç Tedavisi olarak adlandırılan bu aşama bir kaç seans sürer. Kişi günlük ağız bakımını yeterli düzeyde yapabilirse kısa sürede olumlu sonuçlar alınmaya başlar.
Dişeti kanamaları kesilir, dişetinin şekil ve renginde normalleşmeler başlar.
Yüzeyel dişeti iltihaplarında bu başalangıç tedavisiyle bütün sorunlar çözülebilir ve dişetleri sağlıklı haline dönebilir.
Dişeti Küretajı
İleri düzeydeki dişeti iltihaplarında (periodontitis) duruma göre “dişeti küretajı” veya dişeti ameliyatları gerekebilir.
Dişeti küretajı lokal anestezi altında yapılır. Amaç, ağız ortamına açılmış kök yüzeylerinin temizlenerek doku tarafından kabul edilebilir bir hale getirilmesidir.
Flap Operasyonu
Dişeti Çekilmesi Operasyonu
Sıklıkla karşılaştığımız dişeti çekilmeleri önemli bir sağlık sorunu olduğu kadar, görünür bölgelerde, ciddi kozmetik sorunlar da oluşturur.
Dişeti çekilmelerinin en sık karşılaşılan nedenleri, dişeti iltihabı ve hatalı diş fırçalamadır. Yaşlanma da, halk arasında, dişeti çekilmesinin bir nedeni olarak bilinir. Ancak bu doğru değildir. Ama, yaşlanmayla birlikte dişeti çekilmelerinin arttığı da bir gerçektir.
Araştırmalar, 8-12 yaş arasındaki bireylerde % 8 oranında, 16-25 yaş arasındaki bireylerde % 62 oranında ve 46-86 yaş arasındaki bireylerde % 100 oranında dişeti çekilmesi saptamıştır.
Dişeti iltihabı zamanla altındaki dişi destekleyen kemiğin erimesine neden olur. Kemik eriyip alçaldıkça dişeti de onu takip ederek çekilmeye başlar. İltihaba bağlı veya iltihaplı dişeti çekilmesi denen bu tür dişeti çekilmeleri genellikle dişlerin tüm yüzeylerini kapsar.
Çok ilginçtir ki, ağız bakımının iyi olduğu bireylerde de dişeti çekilmeleri görülmektedir. Bunun nedeni hatalı fırçalamadır.
Dişlerin fırçalanması sırasında dişetlerine sürekli olarak aşırı baskı uygulanması dişeti çekilmesine neden olur. Dişler, aşırı kuvvet uygulayarak ve yatay yöndeki ileri-geri hareketlerle fırçalandığında dişlerin dış yüzeylerinde dişeti çekilmeleri meydana gelir. Böyle vakalarda hastanın ağız bakımı çok iyidir. Özellikle dişlerin dış yüzeylerinde plağa rastlanmaz. Bu tür çekilmelerde genellikle, dişlerin dış yüzeylerinde aşınmalar da meydana gelmiştir. Böyle durumlarda dişetleri çekilmiştir ve ilgili diş yüzeyleri de temiz ve parlak bir görüntü sergiler.
Hatalı fırçalamaya bağlı dişeti çekilmeleri iltihaba bağlı dişeti çekilmelerinden farklı olarak dişlerin yalnızca dış yüzeylerinde meydana gelir.
Sonuç olarak; dişeti çekilmeleriyle karşılaşmak istemiyorsak, öncelikle ağız bakımımızı çok iyi yaparak dişeti iltihabını önlemeliyiz. Fakat bunu yaparken de dişetlerimize fırça ile baskı uygulamaktan kaçınmalıyız.