Diş Beyazlatma

Diş Beyazlatma

Diş beyazlatma belki de dünyadaki en popüler kozmetik işlemdir ve çeşitli yöntemlerle yapılır.

Beyazlatma materyallerinin büyük çoğunluğundaki aktif madde hidrojen peroksittir (H2O2). Bunlar hidrojen peroksit veya karbamid peroksit şeklinde piyasaya sunulurlar. Karbamid peroksit, su ile temas ettiğinde parçalanarak hidrojen peroksit açığa çıkarır, dolayısıyla bunlar da esas olarak hidrojen peroksittir.

Beyazlatma yöntemlerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Beyazlatıcı Diş Macunları:

Yoğun lekeleri çıkarabilmek için, normal diş macunlarına göre daha yüksek miktarda aşındırıcı ve deterjan içerirler. Bazıları, dişlerin renginin açılmasına neden olan, düşük oranlarda karbamid peroksit veya hidrojen peroksit içerirler. Dişlerin rengini bir iki ton açabilirler.

  • Beyazlatıcı Bant ve Jeller:

Dişlerin dış yüzeylerine uyacak şekildeki plastik bantlardır ve  ince bir peroksit jel tabakası içerrirler. Çok farklı şekillerde üretilerek piyasaya sunulmuşlardır. Kullanım sıklık ve süreleri birbirlerinden farklıdır.

  • Beyazlatıcı Çalkalama Solüsyonları:

Hidrojen peroksit içerirler. Günde iki kez birer dakika çalkalama önerilir. Bir iki ton açılma için 3 aylık bir uygulama gerekir.

  • Kılfla Kullanılan Beyazlatıcılar:

Kişiye özel olarak diş hekimi tarafından hazırlanmış kılıflar içine beyazlatma jeli konularak kullanılırlar. Kullanılan jelin konsantrasyonuna göre değişen sürelerde ağızda tutulurlar.

Ofis Beyazlatma:

Diş hekimi kliniğinde yapılan beyazlatma işlemidir. Yüksek konsantrasyonlarda hidrojen peroksit kullanıldığı için en hızlı beyazlatma elde edilen yöntemdir. Dişetleri özel bir örtüyle korunduğu için herhengi bir zarar söz konusu değildir. Ayrıca durum hekim kontrolünde olduğu için jelin yutulması da söz konusu değildir. 30-60 dakika sonra beyazlatmanın sonuçları alınır. Daha dramatic sonuçlar için bir kaç uygulama gerekebilir.

Yapılan araştırmalarda, beyazlatma jellerinin herhangi bir ışık kaynağı ile aktive edilmesinin ilave bir fayda sağlamadığı saptanmıştır.

Diş Beyazlatmanın Riskleri:

Sıklıkla ifade edilen riskler dişlerdeki hassasiyetin artması ve dişetlerinin tahrişidir. Bu yan etkilerin düzeyi, hidrojen peroksit jelinin konsantrasyonuna, uygulamanın süresine ve uygulama şekline bağlıdır. Diş hassasiyeti uygulama sırasında başlar ve bir kaç gün sürer. Dişeti tahrişi de aynı şekilde uygulama sırasında başlar ve birkaç gün sonra iyileşir. Ancak bu komplikasyonların her zaman oluşmadığını burada vurgulamak gerekir. Uygulamalar agresifleştikçe (jelin konsantrasyonu, uygulama süresi ve sıklığı arttıkça) komplikasyon yaşama riskinin de artacağı unutulmamalıdır.

Sonuç olarak, üretici firmanın önerdiği şekilde kullanıldığında hidrojen peroksit ve karbamid peroksit esaslı beyazlatmaların güvenli ve etkili olduğunu ifade edebiliriz.